kulinaria_5Opoczyńscy wędkarze łowią duże ilości drobnego leszcza .Zbiornik Miedzna mur jest zachwaszczony  tym gatunkiem .Mimo braku wymiaru ochronnego  i  ilościowego i obowiązku zabierania tej ryby na zawodach  problem pozostaje .Jeśli kiedyś zawitacie na ten zbiornik na pewno nie wrócicie o kiju .

Czy to zimą z lodu czy wiosna ,lato ,jesień leszczyk zawsze bierze  .Mój najlepszy wynik w turze 3 h 7400 punktów  .Na treningu złowiłem ponad 200 sztuk .Niestety rybki w granicach 20 do 30 cm .Mięsko z leszcza jest bardzo smaczne gdyby nie te ostki .Jest na to sposób bez moczenia w zalewach octowych

Potrzebujemy

Dowolną ilość drobnego leszcza

sól,pieprz ,główkę czosnku ,olej ,masło ,mąkę i słodka paprykę 

Sprawiamy ryby i nacinamy je ostrym nożem jak poniżej

kulinaria_1

rybki solimy ,pieprzymy i dodajemy sporo czosnku

Rozgrzewamy patelnie wlewamy sporo oleju i trochę masła .Wrzucamy kilka ząbków czosnku i czekamy jak się zarumieni

W tym czasie panierujemy rybki w mące z dodatkiem papryki która nada im złocisty kolor

kulinaria_3

Zarumieniony czosnek usuwamy z patelni i smażymy rybki w wysokiej tem i w dużej ilości oleju na złoty kolor .W tym czasie wytopią się mniejsze ości

kulinaria_2

Danie gotowe

kulinaria_4

Rybki są naprawdę smaczne i niema problemu z drobnymi ostkami .Polecam spróbujcie .Bon appetit

kulinaria_5