Witam!

może to nie ryby, ale przepis prosty i warty podzielenia się ;). Zapraszam !.

Składniki:

– 1 kg żeberek wieprzowych

– 0,8 kg cebuli białej

– kostka smalcu

– bulion drobiowy

– lubczyk świeży (opcjonalnie suszony)

– liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, sól i pieprz.

Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze części i nacieramy solą. Tak zamarynowane powinny poleżeć sobie noc w lodówce. Po marynowaniu rozgrzewamy w gęsiarce lub dużym garnczku smalec (musi się wręcz z niego dymić) i obsmażamy na nim mocno żeberka. Kiedy mięso się zrumieni, wrzucamy cebule pokrojoną w piórka i przesmażamy na złoto razem z mięsem.  Całość zalewamy bulionem, trochę ponad poziom cebuli i mięsa. Wrzucamy liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie. Po godzinie duszenia dorzucamy lubczyk. Kiedy mięso odchodzi od kości, doprawiamy powstały przy duszeniu sos solą i pieprzem.

Porada: jeśli sos nie jest gęsty, nie używajmy żadnej mąki, wystarczy rozgrzać maksymalnie teflonową patelnie i wylać na nią sos spod żeberek, temperatura patelki sprawi, że sos szybko odparuję wodę.

Podawać możemy z kaszą gryczaną lub jaglaną lub pieczonymi ziemniakami.

Voilà