0b2ap3_thumbnail_P1040473.JPG

Leczo to jedno ze sztandarowych dań jednogarnkowych. Leczo jest dobre jako jednodaniowy sycący obiad lub w mniejszych ilościach jako późne śniadanie, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie.

Do garnka wlewamy olej  kawałek smalcu i dodajemy kiełbasę lub parówki (albo  jedno  i drugie)

Kiedy  smalec się rozpuści  dodajemy  mieloną słodką paprykę ,liść laurowy ziele angielskie, szczyptę kminku .

b2ap3_thumbnail_WP_20140810_004_20140814-095424_1.jpgb2ap3_thumbnail_WP_20140810_009.jpg

cebule kroimy w grubą kostkę

b2ap3_thumbnail_WP_20140810_011.jpgb2ap3_thumbnail_WP_20140810_012.jpg

Kiedy kiełbasa i parówki lekko się zarumienią  dodajemy cebule (nie przejmujmy się ze podczas  smażenia kiełbasy papryka przywiera do dna.)

b2ap3_thumbnail_WP_20140810_013.jpgb2ap3_thumbnail_WP_20140810_016.jpgb2ap3_thumbnail_WP_20140810_017.jpgb2ap3_thumbnail_WP_20140810_019.jpg

Paprykę czyścimy z nasion i kroimy w kostkę

b2ap3_thumbnail_WP_20140810_022.jpgb2ap3_thumbnail_WP_20140810_023.jpg

dodajemy do lekko zeszklonej cebuli

b2ap3_thumbnail_WP_20140810_024.jpgb2ap3_thumbnail_WP_20140810_026.jpg

Pomidory możemy  sparzyć i obrać ze skórki ale nie jest to konieczne ,pokroić w ćwiartki  i dołożyć do garnka.

b2ap3_thumbnail_WP_20140810_029.jpgb2ap3_thumbnail_WP_20140810_030.jpgb2ap3_thumbnail_WP_20140810_034.jpgb2ap3_thumbnail_WP_20140810_035.jpg

kiedy pomidory się  „rozlecą”   wrzucamy kostkę  rosołowa  wołową  i  dolewamy   przegotowanej wody

b2ap3_thumbnail_WP_20140810_039.jpgb2ap3_thumbnail_WP_20140810_041.jpg

Kroimy cukinie  w kostkę i dodajemy wtedy ,kiedy wszystkie składniki są już  miękkie  i prawie rozgotowane .

b2ap3_thumbnail_WP_20140810_036.jpgb2ap3_thumbnail_WP_20140810_038.jpgb2ap3_thumbnail_WP_20140810_042.jpgb2ap3_thumbnail_WP_20140810_044.jpg

Na koniec solimy i pieprzymy, dodajemy  czosnek do smaku  .

b2ap3_thumbnail_WP_20140810_045.jpgb2ap3_thumbnail_P1040469.JPG

Danie najlepsze jest na drugi dzień kiedy  wszystkie składniki przejdą swoimi aromatami .

SMACZNEGO